Sitia, Kreta’s trots in het oosten.

Aan de noordoostkust van Kreta vindt u het mooie stadje Sitia. Sitia ligt op ongeveer 120 kilometer van Kreta’s hoofdstad Heraklion. Lang was Sitia een vrij rustige en niet al te toeristische plaats, tegenwoordig is er mede door de komst van het vliegveld (het derde op Kreta) en het verbeteren van de weg naar Sitia toe een stukje drukker. Sitia is gelegen aan een fraaie baai waar de stad in een soort van halve cirkel omheen is gebouwd. Bruisend centrum van Sitia is, zoals in vele van Kreta’s kustplaatsen, de gezellige boulevard. Aan deze boulevard vindt u vele gezellige restaurantjes waar u heerlijk kunt genieten van het lekkere Kretenzer eten. Tevens kunt u hier genieten van de heerlijke lokale wijnen. Sitia is namelijk een van Kreta’s belangrijkste wijngebieden.

Stranden in Sitia, Kreta.

Natuurlijk komen vele toeristen naar het fraaie Kreta om te genieten van de zon, de zee en natuurlijk het strand. Ook in Sitia kan u hiervoor terecht. In Sitia vindt u, ten oosten van de plaatselijke haven, een mooi en rustig zandstrand. Dit strand is een van de zgn. Blue Flag stranden op Kreta. Zoals overal op Kreta kan u hier natuurlijk ook terecht voor het huren van een strandbedje met parasol. Tevens zijn er diverse watersport mogelijkheden zoals duiken, zeilen, kajakken en vissen. Naast het strand van Sitia zelf zijn er in de directe omgeving van Sitia diverse mooie stranden te vinden. Het beroemde, drukke, palmenstrand van Vai is wellicht een van de bekendste stranden van heel Kreta. Dit strand ligt op slechts enkele kilometers van Sitia. Er zijn echter meer mooie stranden in de omgeving van Sitia te vinden. De stranden van Itanos, in het meest Oostelijke puntje van Kreta, zijn absoluut de moeite waard. Je hebt bij Itanos in feite drie stranden, waarvan er twee geschikt zijn voor naturisten en er een (het middelste strand) alleen “gekleed” toegankelijk is. Dit laatste strand is tevens de mooiste van de drie stranden bij Itanos. Bij dit strand vindt u een kleine parkeerplaats. Als u vanaf dit, met palmen omzoomd strandje gaat snorkelen, maakt u kans om resten van de verzonken haven van het oude Itanos te vinden. Ook kunt u vanaf Sitia, met uw huurauto, eenvoudig naar het gezellige strand van Kato Zakros. Dit kiezelstrand is kilometers lang en u vindt hier dus altijd een heerlijk rustig plekje om van de zon en de zee te genieten.

Bezienswaardigheden nabij Sitia, Kreta.

In en rondom Sitia is er voldoende te beleven als u eens een dagje niet naar het strand wilt. U kunt er bijvoorbeeld een bezoekje brengen aan het archeologisch Museum. U vindt hier onder andere een aantal fraaie artefacten uit de Minoische tijd die gevonden zijn bij opgravingen in o.a. Zakros. Onder de vondsten bevinden zich een eeuwen oude wijnpers, een aantal Neolithische bijlen en een aantal vroeg-Minoische vazen. Meer informatie over dit interessante museum vindt u op deze website.

Een van de meest interessante bezienswaardigheden is het klooster Moni Toplou. Volgens sommige het mooiste klooster van Kreta! Het werd in de 14e eeuw gesticht en is sindsdien in vele handen geweest. In zowel 1646 als in 1821 werd het door de Turken geplunderd maar telkens herstelde het klooster zijn macht weer. U kunt er nu onder andere de fraaie Loggiapoort, aan de westzijde, bewonderen. Deze poort leidt tot een binnenhof die op zijn buurt weer leid naar de Trochospoort, met daarop de “moordenaar” (het punt waar de kokende olie of water over de aanvallers werd gegoten). Ook vindt u in de kerk diverse fraaie, goed bewaarde fresco’s uit de 14de en 15de eeuw. 

Voor de meer sportief aangelegde toeristen is een bezoek aan Kato Zakros een must. Zo is er de indrukwekkende Kloof der Doden. In deze kloof werden gedurende de Minoische periode de doden in grotten begraven. Tegenwoordig kunt u vanaf Kato Zakros een 8 kilometer lange wandeling maken door deze kloof. Ook kunt u vanaf het strand van Kato Zakros een wandeling van ongeveer een uur maken naar de Pelekitagrot. In deze 350 meter diepe grot vindt u vele prachtige stalagmieten en stalactieten.

Ook kunt u een bezoek brengen aan het Minoische paleis van Zakros, het op twee na grootste Minoïsche paleis op Kreta. Dit paleis werd gebouwd vanwege de bescherming van de economische belangrijke zeeroutes naar o.a. Egypte en Syrië.

Op vakantie naar Sitia, Kreta.

Zelf een hotel boeken in Sitia: Hotels en appartementen in Sitia, Kreta

Pakketreizen naar Sitia: Pakketreizen

Verblijft u liever in een vakantiehuis? Dan is dit wellicht iets voor:

  

Deze vakantiehuizen liggen op een groot, parkachtig grondstuk met citrus- bananen- en granaatappelbomen. Zeezicht, gemeenschappelijke barbeque grill en kretense oven. Ze zijn zo versprongen gebouwd, dat de terrassen u altijd veel privacy zullen bieden. Twee families, die graag tijd met elkaar door willen brengen, vinden bij de Kretenzer oven een mooie ontmoetingsplaats. Daarvoor is onder de mooie oude pijnbomen een zeer groot terras.