Loutro is een dorpje op het Griekse eiland Kreta. Het ligt aan de zuidkust, tussen Chora Sfakion en de Samariakloof, in het departement Chania en de gemeente Sfakia. Het afgelegen plaatsje is alleen over het water of te voet bereikbaar. De veerboot van Agia Roumeli naar Sfakia stopt in Loutro.

De enkele tientallen inwoners van Loutro leven voornamelijk van het toerisme. Er zijn appartementen, een hotel, verschillende restaurantjes en bars. De menukaarten zijn vaak afhankelijk van wat er in de voorgaande dagen aan vis is gevangen. Het dorp wordt per boot vanuit Sfakia bevoorraad. De inwoners gebruiken vaak een eigen boot om voedsel of vuilnis te vervoeren.

Vanuit het dorp kunnen wandelingen worden ondernomen naar de nabijgelegen Aradenakloof of het bergdorpje Anopolis. In de omgeving zijn verschillende stranden en plaatsen waar vanaf de rotsen kan worden gezwommen.

In de Griekse oudheid lag de historische havenplaats Phoenix op de plek waar heden Loutro ligt. In de Middeleeuwen was de plek een uitvalsbasis voor Saraceense piraten. De piraten werden later verjaagd door Venetianen, die een klein fort in Loutro bouwden. Overblijfselen hiervan zijn nog steeds zichtbaar en worden hedentendage bewoond door geiten.